Wat ik voor mijn werk doe

Optimalisatie van websites

In mijn job bij Internationale Meubel Groep ben ik als medewerker e-commerce dagelijks bezig met de online kant van marketing & communicatie. In elke branche begint het met die ene belangrijke vraag: hoe bereiken we onze doelgroep het beste, met de informatie die zij nodig heeft? Zo ben je bij online marketing dagelijks bezig met vragen als:

  • Welke informatie kunnen we het beste bovenaan de productpagina plaatsen?
  • Wat is de beste kleur voor een bestelknop?
  • Zeggen we Direct leverbaar, Op voorraad of Uit voorraad leverbaar?
  • Welke opzet van een checkout scoort beter in een A/B test?

Marketingvragen vind ik bijzonder interessant en niet in de laatste plaats het nadenken over het juiste kanaal, de juiste doelgroep, de juiste boodschap en de juiste verpakking.

Mijn werk: Analyse en strategie

Als een kip zonder kop kom je nergens, in welke branche dan ook. Het analyseren van (online) marketingcampagnes en de resultaten inzetten om onze inspanningen verder te verbeteren, vind ik een van de leukste dingen van mijn job. Creatieve ideeën zijn heerlijk, maar het moet natuurlijk wel werken.

Aanspreekpunt voor consument.. en directeur

Als medewerker E-commerce ben ik via verschillende kanalen dagelijks aanspreekpunt voor zowel onze ondernemers als consumenten. Van (online) marketing vragen tot productadvies, dagelijks communiceer ik op verschillende niveaus over uiteenlopende onderwerpen. Dat maakt het erg afwisselend. Bij IMG hebben we te maken met verschillende technische uitdagingen bij het beheren van de webshops:

  • Ruim 100 aangesloten franchisenemers met veelal een eigen ERP- en voorraadsysteem
  • Complexe producten zoals hoekbanken die vaak in duizenden uitvoeringen beschikbaar zijn. Heel wat anders dan kleding of schoenen waarbij alleen de kleur of de maat gevarieerd kan worden
  • Ruim 150 leveranciers die allemaal een eigen manier hebben van informatievoorziening
  • Transport: het verzenden van een hoekbank is andere koek dan een paar sportschoenen

Met deze uitdagingen in het achterhoofd is het aan ons als e-commerce medewerker om de juiste balans te vinden tussen wat de ondernemer kan en waar de consument om vraagt.

Online content maken

Voor onze webshops zoals Profijt Meubel en het relatief jonge merk House of Dutchz maak ik online content zoals teksten, nieuwsbrieven, banners en zet ik producten online. Het beheren van een webshop in de meubelbranche is trouwens een aparte tak van sport. Anders dan bij bijvoorbeeld sportschoenen, is een bank vaak verkrijgbaar met talloze verschillende uitvoeringen. Aan ons de taak om al die informatie zó aan te bieden dat de websitebezoeker makkelijk kan vinden wat hij of zij zoekt.

Mijn werkplek

De foto op deze pagina is van mijn werkplek: het hoofdkantoor van de Internationale Meubel Groep in Etten-Leur, op nog geen 2km fietsen van huis. Uhm… of met de Kadett natuurlijk:)

IMG

Wat is er zo leuk aan mijn werk

Optimaliseren van websites

Precies de juiste snaar raken, bij elke vorm van communiceren. Of het nou gaat om website content, een landelijke e-mailcampagne of het A/B testen van de opzet van een productpagina.. alleen in de juiste vorm heeft de inhoud effect.

Creatief met nieuwe ideeëen

Niet alleen bij het creëren van content, maar ook bij het bedenken van commerciële oplossingen voor E-commerce uitdagingen komt aardig wat creativiteit om de hoek kijken. En dat vind ik echt heel heel leuk.

Meedenken met de klant

Als medewerker E-commerce ben je een onmisbare schakel in het aankoopproces van de klant. En daar valt een hoop in te verliezen, maar nog meer te winnen.

Mijn loopbaan

Sinds een paar jaar ‘zit ik dus in de meubels’. Zoals je wel vaker hoort, had ik van tevoren nooit gedacht dat ik in die hoek terecht zou komen. Aan de NHTV in Breda heb ik een opleiding Vrijetijdsmanagement gevolgd. Na mijn opleiding heb ik een aantal jaren gewerkt in diverse functies bij verschillende bedrijven in de evenementen- en recreatiebranche. Daarvan waren de meest in het oog springende bedrijfsleider bij evenementenlocatie Fort de Hel en sales medewerker bij Indoor Skydive. Ik heb het altijd hartstikke naar mijn zin gehad.

Ook heb ik een hoop ervaring op kunnen doen die in elke branche toepasbaar is. Als bedrijfsleider leerde ik strategisch denken en verantwoordelijkheid te dragen, als commercieel medewerker leerde ik commercieel denken en in heel veel trainingen en praktijksituaties heb ik mezelf sterk gemaakt in communicatie. Van het schrijven van een webtekst tot een face-to-face gesprek met een boze klant, stuk voor stuk waardevolle competenties waarmee je uiteindelijk het allerbelangrijkste leert van marketing: signaleren waar je doelgroep behoefte aan heeft en daarop je communicatie afstemmen.

In de zomer van 2014 werd ik getipt over een leuke vacature bij IMG. Inmiddels werk ik alweer een tijdje in mijn huidige functie, waarin ik alle leuke dingen hierboven kan combineren met mijn opgedane kennis en ervaring in een boeiende branche.

Tim bij IMG
Ik heb een erg afwisselende functie, maar in de vakantieperiode is het wel eens écht bijbenen. Deze Photoshop leverde me helaas geen 4x salarisverhoging op;)